tiistai 9. toukokuuta 2017

Kylään saa tulla vain jos kotona on siistiä?
Vieraita tulossa ja paniikki käynnissä. Ehdinkö siivota? Tiskit on tiskaamatta, lattiat on imuroimatta, pöydät ovat täynnä tavaraa, tuoleilla on kasoittain vaatteita, sänky petaamatta, likainen vessa… Ennen vieraiden tuloa on täysi siivoustohina päällä. Kauppaan ja suihkuunkin pitää ehtiä ja vaatteetkin on valitsematta. Stressiä on ilmassa. Lopulta muutama minuutti ennen h-hetkeä olet vielä pyyhkimässä pöytiä tai imuroimassa etkä ehtinytkään syödä kuten olit suunnitellut. Siitä onkin helppoa siirtyä rennon ja ihanan emännän rooliin vastaanottamaan vieraita. Ja voihan helvetti, jos joku vieras yllättää ja tulee etuajassa!

Vieraiden tullessa sitä silmäilee vielä huoneiden nurkkia, että jotain pölyä ja hiekkaa jäi sittenkin. Sitä huomaa, että jokin tavara jäikin ikävästi esille ja yrittää siirtää sen piiloon ennen kuin vieras huomaa. Aurinkokin paistaa ikkunaan ja paljastaa, ettei ikkunoita ole pesty aikoihin. Tajuat myös, että unohdit pyyhkiä sen yhden tahran lattialta ja jääkaappi jäi ihan sotkuiseen kuntoon. Toivotat vieraita silti iloisesti tervetulleeksi ja heti toisessa lauseessa pahoittelet, että on sotkuista. Tuttua?

Hyvin tuttua ainakin täällä ja samalla tiedostan, miten hullua se on. Kotiinhan on tulossa kylään ystäviä. Eivät he arvostele siisteystasoa. Eivät he halua, että stressaat siivoamisesta. He haluavat nähdä sinut ja tulla käymään, ei kotisi järjestyksellä ole merkitystä. Mutta entä jos he näkevät sen todellisen sotkun missä asun ja järkyttyvät? Ehkä muutkin elävät sellaisessa sotkussa, mutta esittävät siistiä tyyppiä, kun vieraita tulee. On harvinaista päästä kylään sotkuiseen kotiin. Tietysti kaikki aina sanovat, että heillä on sotkuista, mutta kun kodin näkee niin ihan siistiltähän siellä näyttää. Helposti sitten tulee tunne, että on itse vain todella sotkuinen ihminen, kun omassa kodissa se sotku näyttää ihan muulta.

Palatakseni tuohon, että on harvinaista päästä kylään sotkuiseen kotiin niin sanottakoon, että olen saanut kunnian vierailla myös sotkuisissa kodeissa. Se on tuntunut usein ihanan kotoisalta. Ja olen ollut vaikuttunut siitä, että minut on otettu vastaan siihen aitoon kotiin. Ei siisteydessä tietenkään ole mitään pahaa, mutta mielestäni olisi mukavampaa nähdä kodit sellaisina kuin ne suurimman osan ajasta ovat. Jos ne ovat ihan tiptop-siistejä niin sitten ovat ja hyvä niin. Ihmisissä tykkään nähdä aitoutta ja sama on kodeissa. Tuntuisi myös hyvältä, että minuun luotettaisiin niin paljon, että minulle ei tarvitsisi esittää mitään.

Joidenkin mielestä siisti koti ehkä on merkki siitä, että vierasta arvostetaan. Samaa kategoriaa kuin, että meikkaisi naamansa merkkinä siitä, että arvostaa jotakuta toista ihmistä. Ymmärrän sen, mutta siihen ajatusmaailmaan minun on vaikeampi eläytyä. Olisi niin outoa, että joku ystävä loukkaantuisi siitä, että hänet on kutsuttu sotkun keskelle eikä häntä varten ole jaksettu siivota. En minä ainakaan loukkaantuisi sellaisesta ollenkaan, vaan enemmänkin ihailisin. Joskus muuten tosi siisteissä kodeissa on vaikea olla täysin rennosti, koska pelottaa, että itse sotkee sen siisteyden.

Kannattaa kyseenalaistaa sitä omaa siivoustarvettaan. Jos siivouspaniikki ei tunnu hyvältä niin miksi toteuttaa sitä? Mitä jos vain lakkaisit välittämästä kotisi siisteydestä ja keskittyisit nauttimaan siitä, että luoksesi on pian tulossa ystäviä kylään? On myös aika ikävää, jos monet vierailut jäävät toteutumatta sen takia, että et ehdi tai jaksa siivota ja et siksi voi kutsua ketään kylään. Yksi ratkaisu on tietysti myös se, että et jätä kaikkea siivoamista siihen kyläilypäivään vaan opettelet esimerkiksi siivoamaan vähän joka päivä ja keksit jokaiselle tavaralle jonkun oman paikan, jolloin mikään tavara ei ole vain sotkuna jossain. 

On hyvä muistaa sekin, että et ole yhtä kuin kotisi. Oli kotisi minkälainen tahansa niin olet ihmisenä aivan yhtä arvokas ja hyvä. Sillä ei ole merkitystä kuinka siisti kotisi on, kuinka kauniisti se on sisustettu tai kuinka arvokas se on. Sinä olet sinä ja uskoisin, että ystäväsi arvostavat sinua juuri sen takia eikä kotisi takia. Niin ja sellaiset ystävät, jotka tulevat arvostelemaan kotisi järjestystä ja valittavat epäsiisteydestä, voi vaikka jättää oven taakse tai ainakin kutsumatta seuraavalla kerralla. ;)


Tällaisia ajatuksia tällä kertaa, mahtavaa viikkoa kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti