tiistai 20. kesäkuuta 2017

Ensimmäistä kertaa autokoulussa ja ajotunneilla!
Niin vain koitti se päivä, että päätin aloittaa autokoulun. Surprise! Ajokortille saattaa hyvin olla tulevaisuudessa käyttöä ja onhan se autokoulu ja etenkin sitten se autolla ajaminen sellainen kokemus, mikä olisi mukava kokea tässä elämässä. Ajotaito myös tuo omanlaistaan valtaa ja itsenäisyyttä, mikä on ihan hyvä asia. Ties mitä uusia mahdollisuuksia ajotaito avaakaan eteeni!

Ensimmäiset kaksi viikkoa kävin aktiivisesti teoriatunneilla ja niiden osalta onkin tunnit jo käytynä. Enää vain odottelen teoriakoepäivän lähestymistä. Teorian materiaaleista suurin osa tuntui aika itsestäänselvyyksiltä, mutta kyllä siellä on myös juttuja, joita opetella. Ihan mukavaa ja rentoa on ollut istua tunneilla. Suurin osa oppilaista on vaikuttanut 17–18-vuotiailta, joten siinä heidän vieressä on kyllä tuntenut itsensä hyvin kypsäksi aikuiseksi. Ihan mukavaa vaihtelua, kun yleensä tuntuu, että on joka paikassa se nuorin.

Ja sitten eräänä kauniina torstaipäivänä oli vuorossa paljon odotettu ensimmäinen ajotunti! Onneksi se tapahtui rauhallisella parkkipaikalla, joten sain rauhassa harjoitella liikkeelle lähtöä ja auton pysäytystä. Tunnilla käytiin läpi myös penkin ja peilien säädöt. Sitten vähän ajeltiin tietä pitkin, harjoiteltiin ratin kääntämistä (ajatella, että rattia pitää kääntää tietyllä tavalla! Oma luonnollisin tapani ei ollut se oikea..) ja harjoiteltiin myös vaihteen vaihtoa.

Ensimmäinen liikkeellelähtöni oli varovainen, mutta hyvin onnistunut. Toisella kertaa kiiruhdin ja auto sammui. Loput kerrat sitten keskityin olemaan varovainen, joten auto ei sammunut enää samasta syystä. Jarruttaessa se sitten sammui, kun jalka ei ollut kytkimellä. Vaihteen vaihto vaikutti monimutkaiselta, kun siinä tuli hallita sekä kytkin että kaasupoljin ja samanaikaisesti vaihtaa vaihde. Hallitsin jalat varsin hyvin (ajo-opettaja selosti vieressä hyvin ohjeita, joten tein vain täsmällisesti sen, mitä hän neuvoi), mutta vaihteen vaihdossa käytin kättäni liiankin nopeasti ja voimalla. Ajo-opettajaa nauratti tämä voimankäyttö ja sain ohjeistusta rauhallisempaan toimintatapaan. Huomattiin myös, että kakkosvaihteelle vaihtaessa käteni tekee liian suppeaa liikerataa, joten sain ohjeeksi ajatella, että kainalossani olisi pallo eli käden kuuluisi tehdä liikerata kauemmas taakse (ei siis itseeni päin, kuten käteni teki luonnollisesti).

Tunnin loputtua kävelin kotiin keho lievässä tärinätilassa. Oli se niin jännää! Ja oli kyllä makeeta istua ratin takana ja ohjata autoa eteenpäin. Tuli ihan mieleen, että olisi jossain huvipuistolaitteessa. Pelottavinta oli, jos vastaan tuli auto tai jos lähestyin suojatietä, enkä ollut varma miten saan auton tarvittaessa pysäytettyä. Jos olisin saanut itse päättää niin olisin halunnut ajaa ihan yksin jossain ilman minkäänlaista liikennettä! :D Oli jännää huomata, että auto liikkuu ilmankin kaasua!

Tänään oli 6.ajotunti. Joka kerta ajotuntia odottaessa jännittää ja sitten kun ajo on ohi niin huokaisee helpottuneena selviytymisestä ja on onnellinen loppupäivän. Ajaminen alkaa sujua joka kerta vähän paremmin eli oikeaan suuntaan ollaan menossa. Olen jo ajellut liikenteessä useamman kerran. On se ajaminen vaan jännää! Vielä tuntuu tosi vaikealta huomata kaikki tärkeät asiat liikenteessä. Kun keskityn auton ohjaamiseen niin en välttämättä huomaa liikennemerkkejä tai muuta liikennettä ja sitten taas kun keskityn liikenteeseen ja sen ympäristöön niin auton ohjaaminen on vähän sinnepäin. Toistaiseksi ei vielä yhtään kolaria eikä edes läheltä piti-tilannetta, joten olen tosi tyytyväinen!

Mitä nopeammin ajan niin sitä enemmän jännittää, koska auto menee omaan makuuni hyvin lujaa. Alamäet etenkin ovat kuin vuoristoradassa! Vaihteen vaihtaminen ajaessa alkaa sujua hyvin ja aika huomaamattomasti. Jarruttaminen vauhdista voisi vielä tapahtua mukavammin eikä ihan äkkijarrutuksena. Liikkeellelähdöt etenkin liikennevaloissa tuntuvat ärsyttävän hitailta, vaikka liikkeelle päästäänkin vielä vihreiden aikana. Jatkuvasti ajan liian oikealla ja saan ajo-opettajalta ohjeistusta siirtyä vähän enemmän vasempaan reunaan. Ehkäpä vähitellen alan hahmottaa auton paikan paremmin.

Mäkilähdöistä ajo-opettaja antaa 10+-merkintöjä eli niihin voin olla hyvin tyytyväinen. Risteykset tuntuvat tosi jänniltä ja ajaessa on vaikea samalla tehdä päätöstä siitä, että kuka väistää ja ketä. Jännitän myös sitä, että ehdinkö jarruttaa hyvin vai ajanko vielä jonkun päälle, jos en saa jalkoja siirrettyä polkimille tarpeeksi nopeasti. Olen aika epävarma siitä, että riittääkö vain pieni jarruttelu vai laitanko jalan kytkimelle ja jarrutan kunnolla. Jos pitää vaihtaa kaistaa ja katsella sivulle niin helposti unohdan ohjata autoa. Risteyksissäkin huomaan, että kun tarkkailen muuta liikennettä niin saatan unohtua katselemaan, vaikka pitäisi jo painaa kaasua ja mennä. On se vaan vaikeaa keskittyä moneen asiaan samanaikaisesti!

Ajo-opettajani mukaan edistyn hyvää vauhtia ja kaikki virheet ovat niitä perinteisiä ajo-opetukseen kuuluvia. Tästä se lähtee! On se hieno tunne, kun ajaa itse paikasta A paikkaan B ja se ajaminen muistuttaa ihan oikeaa ajamista. Toki vielä mennään aika hitaasti ja epävarmasti, mutta mitä enemmän ajaa niin sitä enemmän saa sitä varmuutta ja sitten tulee sitä nopeuttakin. Ajotunneilla voin myös harjoitella epäonnistumista ja virheiden tekemistä sekä sitä kautta lempeyttä itseäni kohtaan. Huomaan, että haluaisin ajaa täydellisesti ja oppia jokaisesta virheestä niin etten enää koskaan tekisi sitä samaa virhettä. Jokaisen opetettavan asiankin haluaisin oppia kerrasta niin, että ajo-opettajan ei tarvitsi sitä enää toistella. Tällainen vaativuus itseä kohtaan on ihan liikaa ja onneksi sentään tajuan sen, huoh. Huomaan myös, etten halua tuottaa pettymystä ajo-opettajalle ja haluan ajaa hyvin, jotta hän on mielissään. Ajotunneilla voisi olla helpompaa, jos en miettisi tällaista. Sitä paitsi ajo-opettajani on tosi mukava ja rento, mikä on ihanaa.


Olisi ihanaa saada kommenttikenttään teidän lukijoiden autokoulukokemuksia ja tunnelmia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti